Een gevaar voor de bijen: de Aziatische hoornaar

De hoornaar is familie van de gewone wesp. Hij is veel groter en leeft ook in een groep. Hoornaars jagen op verschillende soorten insecten om eiweitten te vergaren voor hun larven. Zelf voeden ze zich met plantensappen die suikers bevatten en zoet braaksel dat door hun larven wordt uitgestoten. Een hoornaar wordt niet aangetrokken door de zoete voedingswaren van mensen.

Hoornaars kunnen er niet tegen dat je te dicht bij hun nest komt; dan kunnen ze heel agressief worden. Houd daarom minimaal 5 meter afstand. Een hoornaarsteek is pijnlijker dan een gewone wespensteek. Of de steek ook gevaarlijk is hangt af van waar je gestoken wordt (keel, hals), of je door veel hoornaars wordt gestoken en of je allergisch bent voor wespengif.

In ons land leven voornamelijk Europese hoornaars maar de Aziatische hoornaar is in opmars. De Aziatische hoornaar eet voornamelijk hommels, wilde bijen, honingbijen en andere bestuivende insecten. Hij rooft daarbij hele nesten leeg. In tegenstelling tot de Europese hoornaar moet de Aziatische hoornaar snel bestreden worden om te voorkomen dat de ecologische balans wordt verstoord. We kennen zelfs een bestrijdingsplicht. Ga nooit zelf een nest te lijf. Er kunnen duizend hoornaars in zitten.

Wat is het verschil tussen de Aziatische en de Europese hoornaar?

  1. De Aziatische hoornaar is iets kleiner dan de Europese hoornaar.
  2. Haar bovenlijf is niet geel of roodbruin maar zwart.
  3. Ze heeft zwarte poten die aan het uiteinde geel zijn verkleurd.

Wat moet je doen als je Aziatische hoornaar ziet?

Als u een enkele Aziatische hoornaar ziet, probeer er dan een foto van te maken en meld het bij onze voorzitter. Hij is binnen Imkersvereniging Doesburg e.o. hiervoor de contactpersoon. Dat kan via voorzitter@imkersverenigingdoesburg.nl of via telefoonnummer 0621688415 .

Foto Europese hoornaar: Ralphs foto’s Pixabay. Foto Aziatische hoornaar: Fablegros Pixabay