Solitaire bijen

Iedereen kent de honingbij. Die wordt verzorgd door een imker en leeft in kolonies in bijenkasten.

Er zijn ook veel wilde soorten bijen: solitaire bijen. Die leven alleen. Zij maken hun nest in kleine holletjes en kieren. Ze zoeken een nestgang met een diameter van 2 tot 12 mm, afhankelijk van de soort. Ieder vrouwtje heeft haar eigen nestgang waarin ze haar eitjes legt. Bij ieder eitje legt ze stuifmeel. Dan metselt ze er een dekseltje voor en legt een nieuw eitje. Dit doet ze tot haar nestgang vol is. De eitjes worden larfjes en vervolgens een pop waar in het voorjaar een bijtje uit komt. Omdat de eitjes voorzien worden van stuifmeel is de solitaire niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit maar ook voor de bestuiving.

bron: www.biodiverszorggroen.nl

In het voorjaar vliegen de jonge bijtjes in een korte periode uit. Als er veel eitjes in je tuin zijn gelegd, lijkt het alsof er heel veel bijen in je tuin wonen. Maar meestal zijn alle bijtjes binnen twee weken uitgevlogen. Solitaire bijen steken niet of nauwelijks.

Het gaat niet goed met de solitaire bij. Daarom is het belangrijk dat we ze helpen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van insectenhotels. Een boomschijf met gaatjes met een doorsnede van 7 mm bieden voor de solitaire bij al mogelijkheden voor een nest.

Insectenhotel in de Bijentuin in Doesburg

Wil je meer weten over solitaire bijen? Onze imkers vertellen er graag over. Elke tweede zaterdag van de maand zijn zij tussen 9:00 en 12:00 uur aanwezig in de Bijentuin, Panoven 2 in Doesburg.