De honingbij is de enige bestuiver die in zeer grote kolonies leeft. Eén bijenvolk bestaat uit 30.000 tot 60.000 bijen, waarvan ongeveer de helft haalbij is. Eén bijenvolk kan op een dag miljoenen bloemen bestuiven.
Honingbijen hebben, dankzij hun communicatiesysteem, de eigenschap dat ze bloemvast zijn. Dat wil zeggen dat wanneer ze eenmaal een soort ondekt hebben, ze op deze bloemensoort blijven vliegen. Dus als ze vliegen op appelbloesem, blijven ze dit doen tot er geen bloemen meer zijn. Ze vliegen dus van appelboom naar appelboom en gaan niet tussendoor over op een andere soort. Voor de bestuiving is dit natuurlijk ideaal. Hommels hebben deze eigenschap niet.
Bij bestuiving door bijen denken de meeste mensen aan gewassen als fruitbomen, aardbeien, zonnebloemen, ect. maar ook bij veel bladgewassen zoals prei en alle soorten kool zijn bijen nodig. Niet voor de productie van het eindproduct, maar wel bij de zaadteelt. Zaadtelers laten de gewassen in bloei schieten en gebruiken bijenvolken voor de bestuiving. Geen bestuiving, geen zaden!
Wij (de leden van Imkersvereniging Doesburg e.o.) hebben al weer bijenvolken bij de kersenbomen staan zodat de bijen daar hun belangrijke werk kunnen doen. Deze week zullen nog ongeveer 50 bijenvolken bij appels- en perenbomen neergezet worden om zo te zorgen voor niet alleen een grote, maar ook een mooie fruitopbrengst.
Imkersvereniging Doesburg heeft goed opgeleide, gecertificeerde bestuivingsimkers die jaarlijks een verplichte bijscholing volgen die georganiseerd wordt door bij de Nederlandse Bestuivingscommissie van Imkersbond ABTB.